Tratamentele actuale pentru disfuncția erectilă
Diabetul provoacă leziuni vasculare și neurologice și, din acest motiv, este una dintre afecțiunile sistemice cel mai frecvent asociate cu disfuncția erectilă (DE). DE este mai comună la persoanele diabetice decât în populația generală și apare la o vârstă mai tânără. La bărbații în jurul vârstei de 30 de ani, aceasta este de trei ori mai frecventă decât în rândul populației generale. Acest risc relativ scade la de două ori mai mare pentru bărbații diabetici comparativ cu cei din populația generală până la vârsta de 60 de ani. Totuși, prevalența DE este mai mare la pacienții diabetici care sunt tratați cu insulină sau medicamente hipoglicemiante orale decât la cei care își controlează diabetul doar prin dietă. Estimările privind prevalența disfuncției erectile la bărbații diabetici variază între 7% și 85%. Multe studii privind prevalența sunt rezumate în tabelul 18 – „Studii despre prevalența disfuncției erectile la pacienții de sex masculin cu diabet”, pagina 50.
Alte tulburări endocrine
Alte tulburări endocrine reprezintă, de asemenea, cauze organice importante ale impotenței. Unele rapoarte sugerează că între 6% și 45% dintre cazuri pot avea o cauză endocrină, hipogonadismul fiind cea mai frecventă cauză endocrină. Un studiu efectuat pe bărbați cu vârste între 40 și 79 de ani a indicat o prevalență ridicată a tulburărilor endocrine, hipogonadismul fiind diagnosticat la 23% dintre pacienți.
Scleroza multiplă (SM)
Disfuncția sexuală este foarte frecventă la pacienții care suferă de scleroză multiplă (SM). Un chestionar trimis pacienților cu SM (mai ales celor cu simptome severe) despre viața lor sexuală a arătat că 91% dintre bărbați au raportat schimbări în viața sexuală. Cele mai frecvente probleme au fost tulburările de erecție (pierderea erecției, erecție slabă, pierderea periodică a erecției), întâlnite la 62% dintre pacienți. Ereția era normală doar la 20% dintre bărbați. Într-un alt studiu efectuat pe 68 de bărbați cu SM, 75% dintre participanți au raportat disfuncții sexuale, 63% au menționat dificultăți în obținerea unei erecții, iar 52% au avut dificultăți în menținerea acesteia.
Impotența este frecventă după intervenții chirurgicale pelvine radicale, cum ar fi rezecția pentru cancer de colon. Incidența disfuncției erectile (DE) după fracturile pelvine asociate cu leziuni de distracție uretrală este raportată între 2,5% și 62%, iar etiologia este de obicei neurogenă.
Impotența erectilă a fost raportată în 0-40% dintre bărbații care au suferit o prostatectomie transuretrală. Riscul de impotență este considerat destul de scăzut la bărbații care erau complet potenți înainte de operație. Cu toate acestea, riscul este mai mare la cei care deja aveau o anumită disfuncție erectilă, iar aceasta este asociată cu perforațiile capsulare în timpul operației, care pot afecta pachetele neurovasculare. Riscul general crește, de asemenea, odată cu vârsta și mărimea prostatei.
Impotența după prostatectomia radicală este cauzată de leziuni produse în timpul intervenției chirurgicale, fie asupra nervilor, fie asupra vaselor de sânge care alimentează penisul. Trei studii recente despre incidența DE după prostatectomia radicală cu păstrarea nervilor pentru tratarea cancerului de prostată au raportat rate de incidență de 28%, 32% și 42%. Prevalența DE după prostatectomie radicală crește odată cu vârsta pacientului. Un studiu efectuat pe 503 bărbați care au suferit prostatectomii radicale a arătat o rată a impotenței de 9% la bărbații sub 50 de ani, 25% la cei între 50 și 60 de ani, 42% între 60 și 70 de ani și 75% la bărbații peste 70 de ani. De asemenea, există o rată mai mare de impotență odată cu stadiul avansat al tumorii și excizia pachetelor neurovasculare. Rata medie generală a impotenței după prostatectomia radicală este de 34%. sursă
Tratamentele actuale pentru disfuncția erectilă
Alegerea tratamentului sau a terapiei depinde de cauza probabilă a disfuncției erectile (DE). Figura 3 – „Funcția erectilă și mecanismele de acțiune ale tratamentelor”, pagina 17, explică mecanismele de acțiune ale diferitelor tratamente pentru DE. Declarația de consens a NIH sugerează că, de regulă, ar trebui încercate mai întâi procedurile cele mai puțin invazive sau periculoase. Obiectivul principal al tratamentului DE este restaurarea capacității erectile folosind metode minim invazive și sigure. Tratarea disfuncției sexuale are ca scop îmbunătățirea calității vieții.
Ghidurile Asociației Americane de Urologie (AUA) privind tratamentul DE, publicate în ianuarie 1997, recomandau utilizarea a trei tipuri de terapii: dispozitive de constricție cu vid, terapia prin injectarea de medicamente vasoactive (alprostadil fiind prima alegere) și implanturi protetice peniene. Anul trecut, o formulă transuretrală de alprostadil (MUSE) a fost lansată în Regatul Unit. Aceasta a devenit din ce în ce mai utilizată ca tratament de primă alegere pentru pacienții noi cu disfuncție erectilă fără o cauză specifică tratabilă. Ghidurile americane nu au fost încă actualizate pentru a include noile tratamente transuretrale și orale pentru DE.
Dispozitive de constricție cu vid
O erecție este obținută prin crearea unui vid în jurul penisului, care atrage sângele în țesutul corporal, provocând tumescență. După ce penisul devine erect, o bandă de constricție este plasată la baza penisului pentru a menține erecția, reducând fluxul venos. Tubul este apoi îndepărtat, iar pacientul poate avea raporturi sexuale.
Dispozitivele cu vid oferă o metodă sigură, non-chirurgicală și reversibilă pentru obținerea erecțiilor adecvate la până la 90% dintre pacienți. Aceasta este cea mai ieftină formă de tratament pe termen lung. Deși dispozitivele nu sunt disponibile pe rețetă în cadrul NHS, unele clinici NHS le oferă gratuit. Pacientul trebuie să fie motivat să învețe să utilizeze dispozitivul eficient, iar acesta trebuie să fie acceptabil atât pentru pacient, cât și pentru partener. Dispozitivele cu vid sunt mai bine tolerate de bărbații mai în vârstă, aflați în relații de lungă durată, decât de cei mai tineri.
Pentru unii pacienți, utilizarea acestora poate fi dificilă, mai ales pentru cei cu dexteritate manuală redusă. Unii bărbați evită aceste dispozitive deoarece interferează cu spontaneitatea. Penisul poate deveni rece din cauza fluxului sanguin restricționat, ceea ce poate fi deranjant pentru unii bărbați sau partenerii lor. Un sondaj realizat de Asociația pentru Impotență a arătat că doar 30% dintre pacienți s-au declarat mulțumiți și au continuat să utilizeze această terapie.
Complicațiile sunt minime, dar pot include vânătăi și ejaculare afectată sau absentă, ceea ce poate cauza disconfort.